Grafkelders op de Oude Algemene Begraafplaats aan de Bergweg in het hart van Zeist worden binnenkort gerestaureerd.

Telegraaf Utrecht – door Eric Roeske

De 38 kelders in vier rijen zijn volgens de beherende stichting De Kleine en de Groote ‘redelijk uniek’ maar verkeren in slechte staat van onderhoud. “De kelders zijn opgemetseld met baksteen waarvan de specie aan het verteren is”. vertelt voorzitter van de stichting Joop Harkema. “Op de grote zerken komt daardoor spanning te staan en vertonen ze barsten.”

De begraafplaats dateert al uit 1829 en werd na de komst van een nieuwe begraafplaats elders in Zeist in 1917 alleen nog gebruikt voor het bijzetten van overledenen in reeds aangekochte graven. In 1965 werd de begraafplaats na de ter aarde bestelling van Hermien van Lochem zelfs definitief gesloten. “De tijd dringt”. vindt secretaris Bronia Okhuijsen, die daarom blij is dat gemeente Zeist als eigenaar het voortouw heeft genomen om de restauratie op te starten. “Monumentenwacht Utrecht heeft inmiddels uitgebreid onderzoek gedaan en zelfs een funerair deskundige wordt ingeschakeld.”

Om te voorkomen dat de graven verder beschadigen is het perceel door de gemeente afgezet. “Verantwoordelijk wethouder Marcel Fluitman is ons daarbij zeer ter wille en daar zijn we blij mee”. vervolgt Harkema.

Op de oude begraafplaats liggen vier soorten graven: een armenveld voor de onvermogenden, een veld voor minder vermogenden, een perceel voor de gegoede middenstand en het terrein van de grafkelders waar de adel zich bevindt.

Telegraaf Utrecht - Artikel; Renovatie van eeuwenoude grafkelders