De jaarlijkse muurtentoonstelling is dit jaar gewijd aan architect Theodoor Gerard Schill (1852-1914).

De tentoonstelling is op zaterdag 25 mei 2024 op 13.30 uur geopend door de heer Walter van Dijk, wethouder Cultureel Erfgoed en Monumenten van de gemeente Zeist, in het poortgebouw van de Oude Algemene Begraafplaats, Bergweg 21-23 te Zeist.

Aansluitend aan de opening is door de heer Rik Kaspersen, bestuurslid Stichting OAB Zeist, een rondleiding gegeven worden over de begraafplaats met extra aandacht voor en leven en het graf van Theodoor Gerard Schill.

Wie was Theodoor Gerard Schill?

Het geslacht Schill is eind achttiende eeuw actief in het koloniaal bestuur van Nederlands-Indië. Theodoor Gerard Schill was in zijn tijd een toonaangevend architect en had samen met zijn compagnon Dirk Hendricus Haverkamp een architectenkantoor in Amsterdam. Zij waren met hun ontwerpen zeer vernieuwend. Bekende gebouwen van hun hand zijn onder meer het clubhuis van de Groote Club op de Dam en het gebouw Kosmos aan het Koningsplein, beide in Amsterdam. Houten betimmeringen met sierlijk houtsnijwerk zijn elementen uit hun rijke bouwstijl.

In zijn latere jaren vestigde Schill zich in Huis ter Heide, waar hij tot zijn overlijden op 15 september 1914 woonde. Hij werd begraven op de Oude Algemene Begraafplaats in Zeist, een plek die nu zijn nagedachtenis eert.